Wat is de isolatiewaarde van riet?

Riet is echt wel een goeie isolator, één van de beste natuurlijke isolatoren zelfs. Vaak mag u in optimale omstandigheden rekening houden met een Rc-waarde van 1.5. U voelt dit meteen als u in de zomer onder het dak komt dat het nog lekker fris is en in putje winter gezellig warm. Een rieten dak is 30 cm stilstaande lucht en lucht werkt natuurlijk isolerend. Daarnaast zorgt de oversteek van het rieten dak ook voor een extra zonnenwering in de zomer.

Bij-isoleren indien nodig

Riet mag op zich dan wel goed isoleren, maar met de huidige EPB-normen is dakisolatie soms aangewezen. Isoleren is in feite helemaal hetzelfde als bij traditionele pannendaken. Bij een open dakconstructie kan u bij-isoleren tussen de kepers. Bij een gesloten dakconstructie doen we dit tegen de OSB-platen. Hierbij moet er ook een dampwerende folie aangebracht worden zodat damp niet van binnen naar buiten kan. Moest dit wel het geval zijn zouden we het condensatiepunt verleggen naar het midden van het rietpakket. Dat is uiteraard niet de bedoeling want dan zou het dak beginnen rotten.

Wij kiezen bij onze rieten daken (indien gewenst door de klant) steevast voor Airflex isolatiefolie die effectief speficiek gemaakt wordt om rieten daken te isoleren. Deze isolatie zorgt voor een verdubbeling van de isolatiewaarde, voor een vochtwerende laag en tevens voor een betere brandveiligheid aangezien er een luchtdichte ruimte  voorzien wordt bij plaatsing. Bovendien is dit product wat prijs / kwaliteit betreft zeer sterk en 100% recycleerbaar.



Geluidsisolatie

Riet is een heel goede geluidsisolator door het dikke pak riet (30cm) dat het dak vormt. U zal dan ook minder lawaai waarnemen onder een rieten dak dan onder een traditioneel pannendak. Auto's, treinen of stadsgeluiden blijven op die manier buiten en u kan rustig in uw woning onder het dak vertoeven.

Subsidies

Indien u uw rieten dak bij-isoleert, komt u voor dezelfde premies in aanmerking als bij een traditioneel pannendak. Het rieten dak op zich wordt niet als isolatie gezien maar als dakbedekking. In de praktijk is het wel anders aangezien riet op zichzelf een sterke, natuurlijke isolator is. De vraag is voornamelijk ook: is een rieten dak een groendak? Indien dat het geval is, dan heeft u recht op een subsidie. Let wel, dit is in elke gemeente anders. U kan dus best informeren bij de dienst ruimtelijke ordening van uw gemeente.

Wenst u meer te weten over rieten daken? Wij (Rieten daken Raggers) informeren u graag. Wat zijn de voor- en de nadelen van een rieten dak? Gaat u voor een pannen nok of een koperen? Is een onderhoud kostelijk en vaak nodig? Verder kan u ook even een kijkje nemen bij onze richtprijzen van rieten daken indien u wil weten wat zo'n rieten dak kan kosten.

Meer info of een gratis offerte? Neem contact met ons op.

Ontvang gratis een vrijblijvende offerte op maat.