Reinigen, ontmossen, repareren, renoveren,...

Een rieten dak kan uw woning opfleuren en charme geven, maar na enkele jaren kan een onderhoud aangewezen zijn om de frisse kleur en uitstraling te behouden. Een tijdig onderhoud komt op lange termijn uw rieten dak ook alleen maar ten goede en zal de levensduur van het dak verlengen. Zo gaat een goed onderhouden rieten dak vaak 10 jaar langer mee dan een verwaarloosd dak en is er weinig of geen kans op lekkages.

Algen-en mosbestrijding

Er zijn zeer veel soorten mossen en algen. Het ene is ook al wat schadelijker dan het andere. Sommige soorten houden het riet droog en zijn in die zin minder schadelijk. Anderen werken als een spons en nemen al het vocht op, waardoor het riet continu vochtig en nat blijft. Dit laatste kan u best vermijden want dit zorgt op langere termijn voor rotte rietstengels en dus schade aan het rieten dak.

Bij een onderhoud van een rieten dak bekijken we eerst de situatie en de staat van het dak. Blijkt er alggroei (slijmlaag) te zijn, dan gaan we het dak hier tegen behandelen met producten die alggroei vertragen. Gaat het eerder om mos, dan wordt dit vakkundig verwijderd en maken we het dak helemaal mosvrij. Daarna is het belangrijk dat het dak weer vlak komt te liggen. Dit bekomen we door riet bij te steken waar slijtage is of waar oneffenheden zichtbaar zijn. Op deze manier kan het regenwater weer goed van het dak stromen en kan het geen sporen nalaten. Tenslotte gaan we de nokpannen schoonmaken en bijvoegen waar nodig.

Preventief onderhoud

Indien u de natuur voor wil zijn en de algen / mos geen kans wil geven, kan het interessant zijn om uw rieten dak preventief te laten behandelen. In deze situatie gaan we het dak besprayen met een middel dat natuurlijke groei tegenhoudt of vertraagt. Op die manier kan u langer genieten van een net rieten dak, zal uw volgende onderhoud drastisch later plaats moeten vinden en verlengt u de levensduur van uw dak.

Prijs en kosten van een onderhoud

De definitieve prijs van een onderhoud hangt uiteraard af van de specifieke staat van het rieten dak. Is er algvorming? Zijn er rietstengels met schade? Moet er veel riet bijgestoken worden? Om u toch enigzins een richting te geven mag u ongeveer volgende prijzen verwachten voor een dak van 100 m²:

- preventief onderhoud / besprayen: € 200
- mosvrij maken en effen maken: € 1000
- algen verwijderen, behandelen met algdodend middel en effen maken: € 1500

Uiteraard zijn dit richtprijzen en moet het dak best even bekeken worden om er een definitieve prijs op te plakken.

Indien u nog meer wil weten over rieten daken kan u altijd vrijblijvend bij ons terecht. Zijn er nadelen aan een rieten dak? Moet het dak extra verzekerd worden? Hoe vaak moet het dak gereinigd of onderhouden worden? Dient er bijgeïsoleerd te worden onder het dak? Verder kan u ook even een kijkje nemen bij onze richtprijzen van rieten daken indien u wil weten wat zo'n rieten dak kan kosten.

Meer info of een gratis offerte? Neem contact met ons op.

Ontvang gratis een vrijblijvende offerte op maat.